Problems with the sound... (SOLVED)

This forum is meant for posting anything related to Adventure Maker that doesn't fit in the other forums.Please post technical questions in the Technical Support Forum!

Moderators: time-killer-games, Vengeance66, Candle, reneuend, GM-Support

Problems with the sound... (SOLVED)

Postby Dalton » Wed Jan 16, 2008 2:06 am

Hi everybody. :D
I?m almost finishing my game for the contest, but i?m having problems with the sound effects. When the gamer clik in a button, the sound doesn?t appears in the right time, only some seconds later... :cry:
Last edited by Dalton on Thu Jan 24, 2008 7:49 pm, edited 1 time in total.
Dalton
Expert Member
 
Posts: 329
Joined: Fri Nov 16, 2007 1:17 am
Location: BRAZIL

Postby Mystery » Wed Jan 16, 2008 7:27 am

Hmmm, there can be a very short delay until the sound starts, but it shouldn't take several seconds...
Maybe it is just your pc that needs so long? Do you have the possibility to try it out on another pc and see if the same problem occurs there, too?
User avatar
Mystery
Forum Admin and Games Page admin
 
Posts: 2990
Joined: Sat Feb 04, 2006 8:12 am
Location: Switzerland

Postby Dalton » Wed Jan 16, 2008 11:45 am

Well... i?m gonna try in another PC. But it?s strange because my PC is a Pentium D with 1GB Ram... but my video is onboard ( :x argh....) and my Windows is Vista. And i?m using the Rippling Water FX.
Dalton
Expert Member
 
Posts: 329
Joined: Fri Nov 16, 2007 1:17 am
Location: BRAZIL

Postby Dalton » Thu Jan 17, 2008 12:24 am

Bad news... there?s the same problem in my game in another PC... I?m so close to finish this game, i can?t believe the sound isn?t gonna work well... :cry:
Dalton
Expert Member
 
Posts: 329
Joined: Fri Nov 16, 2007 1:17 am
Location: BRAZIL

Postby GM-Support » Thu Jan 17, 2008 12:35 pm

Hi,

When the sound is supposed to play, are you also making other actions, like going to another frame or starting a video? This may slow it down if it takes a while to load the other frame or to finish the other action.

Otherwise, if you are making no other action, it may be due to the sound file that you are using. Can you make a test and try using a short WAV file intead, just to see if the slow down is still there?

GM-Support
GM-Support
Forum Admin and Games Page admin
 
Posts: 2221
Joined: Thu Jun 05, 2003 7:52 pm

Postby Dalton » Thu Jan 17, 2008 3:42 pm

Well, there?s no video scenes in my game... and the sounds i?m using is mp3 format. I installed the AM 4.4 several times, because sometimes the AM stoped to work... My Windows is Vista.
Dalton
Expert Member
 
Posts: 329
Joined: Fri Nov 16, 2007 1:17 am
Location: BRAZIL

Postby Dalton » Fri Jan 18, 2008 2:19 pm

I just give up... :?
I?m gonna send my game with the sounds problems. Maybe the problem is with the Windows Vista. :)
Dalton
Expert Member
 
Posts: 329
Joined: Fri Nov 16, 2007 1:17 am
Location: BRAZIL

Postby Mystery » Fri Jan 18, 2008 7:57 pm

Do so :)
I have XP and I'll see if I experience the same problem or not.
User avatar
Mystery
Forum Admin and Games Page admin
 
Posts: 2990
Joined: Sat Feb 04, 2006 8:12 am
Location: Switzerland

Postby Dalton » Wed Jan 23, 2008 4:20 pm

After long days trying to fix the sound problems in my game, i finally solved the problem, but then a new problem appears: now, when the gamer picks an object, the music stops... Oh dear... :shock: I?m starting to be unhappy :(
Dalton
Expert Member
 
Posts: 329
Joined: Fri Nov 16, 2007 1:17 am
Location: BRAZIL

Postby GM-Support » Wed Jan 23, 2008 4:58 pm

Does the music stop temporarily or permanently? I mean, does it resume after a few milliseconds?
GM-Support
Forum Admin and Games Page admin
 
Posts: 2221
Joined: Thu Jun 05, 2003 7:52 pm

Postby Dalton » Wed Jan 23, 2008 10:23 pm

The music stop permanently. When i click in a object, the music just stop...
But the sound effects don?t stop.
Dalton
Expert Member
 
Posts: 329
Joined: Fri Nov 16, 2007 1:17 am
Location: BRAZIL

Postby Mystery » Wed Jan 23, 2008 10:34 pm

Just to better understand:
Have you assigned sound effects when the player picks up an object? Or what sound effects do you mean?

Could it be that you use the same channel for music and sound effects?
Or that you have set in the hotspot properties that the sound of a certain channel stops when the hotspot is clicked? :?
User avatar
Mystery
Forum Admin and Games Page admin
 
Posts: 2990
Joined: Sat Feb 04, 2006 8:12 am
Location: Switzerland

Postby GM-Support » Wed Jan 23, 2008 11:49 pm

From a technical point of view, AM sees no difference between a sound effect and a music file. So it is pretty odd that something happens with music but not with sound effects.

Therefore it may have something to do with the channels you use, as Mystery suggested.
GM-Support
Forum Admin and Games Page admin
 
Posts: 2221
Joined: Thu Jun 05, 2003 7:52 pm

Postby Shafayat » Thu Jan 24, 2008 8:28 am

Why don't you try Microsoft VirtualPC. Set it up and install a copy of windows XP. then try your game in it.

And goodluck for the contest. I'm in it too. :)
Shafayat
Member
 
Posts: 40
Joined: Sun Jul 08, 2007 12:56 pm

Postby Dalton » Thu Jan 24, 2008 7:48 pm

Well, i installed the windows XP. The problem is gonne!!! :D
Thanks everybody! :lol:
And good luck for you too Shafayat :D
Dalton
Expert Member
 
Posts: 329
Joined: Fri Nov 16, 2007 1:17 am
Location: BRAZIL

Postby Mystery » Thu Jan 24, 2008 11:39 pm

I'm glad to hear that you have been able to solve the problem. :)
However it's strange that this problem occured for Vista :?
User avatar
Mystery
Forum Admin and Games Page admin
 
Posts: 2990
Joined: Sat Feb 04, 2006 8:12 am
Location: Switzerland

Postby GM-Support » Sat Mar 15, 2008 7:38 pm

Hi,

I have been contacted by a person who is encountering the same audio delays described on this topic by Dalton.

Dalton, in your message from January 23, you said that:
Dalton wrote:After long days trying to fix the sound problems in my game, i finally solved the problem, but then a new problem appears: now, when the gamer picks an object, the music stops... [...]


Can you please tell us how you solved the initial problem? (i.e. the problem of the audio delay)

It seems to me that you solved it BEFORE reinstalling Windows, so how did you solve it?

Thanks a lot,
GM-Support
GM-Support
Forum Admin and Games Page admin
 
Posts: 2221
Joined: Thu Jun 05, 2003 7:52 pm


Return to Adventure Maker General Discussion

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron